Τι είναι η B.A.R.F.

Η B.A.R.F. διατροφή (είναι τα αρχικά από τις λέξεις BIOLOGICALLY APPROPRIATE RAW FOOD και είναι μια διατροφή που σχεδίασε ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst) με απλά λόγια είναι μία διατροφή που αποτελείται από ωμές πλήρης τροφές παρόμοιες με αυτά που έτρωγαν στη φύση οι πρόγονοι των σκύλων και τρώνε ακόμα και σήμερα οι λύκοι.

Η διατροφή αυτή πρέπει να περιέχει ωμό κρέας, κόκαλα, λίπος, εντόσθια, αυγά μαζί με το τσόφλι, λαχανικά και φρούτα (κυρίως πολτοποιημένα όπως θα βρισκόντουσαν στο στομάχι του θηράματος). 

Η βάση της διατροφής είναι το κοτόπουλο (τα πλατάρια, οι λαιμοί, οι φτερούγες είναι εξαιρετικές οικονομικές λύσεις) αλλά πολύ άνετα μπορεί να ταϊστεί μοσχάρι και αρνί. Το χοιρινό δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω και πριν ταϊστεί πρέπει να καταψυχθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου για πάνω από 3 εβδομάδες για να εξοντωθεί το μικρόβιο της ψευδολύσσας. Πολύ καλό επίσης είναι να ταΐζουμε και ψάρια (Σαρδέλες, Γαύρους, Σολωμούς κτλ) για το απαραίτητο Ω3 στην πιο φυσική του μορφή (αν δεν είναι εφικτό μπορούμε να προσθέτουμε ιχθυέλαιο μέσα στην τροφή). 

Για να γίνει πιο πλήρης η τροφής πρέπει να προσθέσουμε σησαμέλαιο , ελαιόλαδο και ίσως και κάποια φυσικά συμπληρώματα όπως φύκια, προβιοτικά κτλ. Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται σε συγκεκριμένες αναλογίες για να προσομοιάζουν στην διατροφή στη φύση και με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε διάστημα 1 μήνα όπως είναι και το φυσιολογικό βέβαια! 

Με την καλή ξηρά τροφή λαμβάνει σε κάθε γεύμα όλα τα απαραίτητα συστατικά. Τα ενήλικα σκυλιά που τρέφονται με βάση την BARF τρώνε περίπου το 3% του βάρους τους ενώ τα κουτάβια λόγω της ανάπτυξης τους από 4 – 10%. 

Οι ποσότητες προσαρμόζονται με βάση την εικόνα του σκύλου αλλά και το πόσο δραστήριος είναι, αν είναι σκύλος εργασίας και πολλά άλλα