Δενδρολίβανο Στη Διατροφή

Δενδρολίβανο Στη Διατροφή

Το Δενδρολίβανο, στις περισσότερες μορφές του (αποξηραμένο, φρέσκο ολόκληρο φυτό, βάμμα ή τσάι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σκύλους και στην πραγματικότητα θεωρείται γενικά ασφαλές από τον Οργανισμό Υγείας της Αμερικής για χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα”, αναφέρει ο βοτανολόγος Gregory Ο L. Tilford, συγγραφέας μαζί με τη Mary L. Wulff του Herbs for Pets.

Αντιμικροβιακό

To δεντρολίβανο είναι πολύ δημοφιλές ως συντηρητικό τροφίμων για σκύλους. Σύμφωνα με το Herbs for Pets, το δεντρολίβανο είναι ένας μεγάλος μαχητής ενάντια στα κοινά βακτήρια των τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην αποφυγή αλλοίωσης των τροφίμων. Αυτές οι δυνατότητες καταπολέμησης παθογόνων παραγόντων επεκτείνονται στο σώμα του κατοικίδιου ζώου, όπου μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε διάφορους μύκητες και βακτήρια. Λόγω της αντιμικροβιακής ιδιότητας του το δεντρολίβανο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μολύνσεις του δέρματος, να συνεισφέρει σε μικρές πληγές και εγκαύματα καθώς και σε λοιμώξεις στην περιοχή του στόματος, στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικό

Το δεντρολίβανο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα. Η υπεραφθονία ελεύθερων ριζών και η επακόλουθη κυτταρική βλάβη που προκαλούν έχει συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Υπεύθυνο για την Υγεία της Καρδιάς

Λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων (για την πρόληψη των σπασμών στους λείους μύες) το δεντρολίβανο βοηθά επίσης την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας, καθώς την ενισχύει γενικότερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τα ζώα που αναρρώνουν από ένα τραυματικό γεγονός, σύμφωνα με το Herbs for Pets.

Ευστόμαχο

Το δενδρολίβανο είναι επίσης γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες του στο πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν πρόκειται για αέρια, δυσπεψία και άλλα συναφή προβλήματα. Σε συνδυασμό με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του, είναι χρήσιμο και για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Απωθητικό Εντόμων

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν κηδεμόνα σκύλου είναι η αποφυγή εξωπαρασίτων στο σώμα του κατοικίδιου. Το Rosemary είναι ένα βότανο που συχνά αναφέρεται για την ικανότητά του να απωθεί ψύλλους, τσιμπούρια, κουνούπια και άλλα έντομα.

Ο Ρόλος Των Βοτάνων

Ο ρόλος των βοτάνων στη διατροφή των κατοικίδιων

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι πρόγονοι των κατοικίδιων σκύλων και  γάτων ήταν άγρια ​​ζώα και ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους με επιτυχία. Για αιώνες ο άνθρωπος εξημέρωνε και απολάμβανε την συντροφιά αυτών των ζώων - πριν από 6.000 χρόνια οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες  ιερά όντα. Οι γάτες και κατά κύριο λόγο οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε σχέσεις εργασίας όσον αφορά το κυνήγι και την προστασία, και για τις υπηρεσίες αυτές λάμβαναν ως ανταμοιβή τροφή και καταφύγιο. Αυτά τα ζώα ήταν ελεύθερα να τρέχουν και να ζουν μια περισσότερο  φυσική ζωή.

Ο σύγχρονος άνθρωπος εξακολουθεί να αγαπά τα ζώα και να τα έχει κοντά του, αλλά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής αυτών των ζώων, περιορίζοντάς τα σε μικρές κατοικίες και μεταβάλλοντας τη διατροφή τους. Αυτό επηρεάζει την υγεία τους, την κατάσταση των νεύρων, το πεπτικό σύστημα και τη στάση τους. Η εισαγωγή βοτάνων στη διατροφή τους σίγουρα θα επαναφέρει και θα βοηθήσει τον οργανισμό τους να λειτουργεί άριστα.

Το ερώτημα είναι ποια βότανα είναι κατάλληλα για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τι ιδιότητες πρέπει να έχουν. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των κατοικίδιων αλλά και πως βοηθούν τον οργανισμό να είναι σε άριστη κατάσταση.

Δενδρολίβανο 

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χάρη στις οποίες προστατεύει τα δόντια από τη δημιουργία τρυγίας και δρα κατά της κακοσμίας της αναπνοής.

Ιπποφαές

Superfood, υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Χαμομήλι

Χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αιώνες χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες του. Αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών κι έχει αντισηπτικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

Μαϊντανός

Πλούσιος σε φλαβονοειδή , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υγεία των οστών.

Θυμάρι

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην διαχείριση του άγχους, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευρικό σύστημα , βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νευρικών παθήσεων.

Πικραλίδα

Η πικραλίδα, επίσης γνωστή ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο ή ταραξάκο, είναι ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια και είναι γνωστή σε πολλούς και ως ραδίκι του βουνού. Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

 • παθήσεις οστών και αρθρώσεων
 • μολύνσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία, κ.ά.)
 • γαστρεντερικά προβλήματα
 • ορμονική ανισορροπία
 • ίκτερος
 • δερματικές παθήσεις
 • οιδήματα
 • λίθοι και ψαμμίαση του ουροποιητικού
 • απώλεια βάρους
 • αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό
 • διεγερτικό της όρεξης
 • ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος
 • αποτοξινωτικό
 • διουρητικό
 • πρεβιοτικό

Ολιστική Διατροφή

Ολιστική ξηρά διατροφή κατοικίδιων (έννοια & σημασία)

Ολιστική ξηρή τροφή νοείται εκείνη η ξηρή τροφή των ζώων συντροφιάς που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο, του οποίου όλα τα μέρη πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, για να επιτευχθεί καλύτερη σωματική υγεία, ζωτικότητα και βιωσιμότητα. Είναι ουσιαστικά η ολοκληρωμένη διατροφή που βασίζεται σε απόλυτα φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, χημικά και χρωστικές.

Οι ολιστικές τροφές ανήκουν πάντα στην ανώτατη κατηγορία ποιότητας των τροφών και η φιλοσοφία τους είναι η παροχή τροφής που να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη στη φυσική διατροφή των ζώων.
Οι ολιστικές τροφές δεν περιέχουν δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, που, διατροφικά, δεν προσφέρουν τίποτα στον σκύλο ή στη γάτα, αλλά αντίθετα προκαλούν αλλεργίες και πεπτικές ή δερματικές διαταραχές. Περιλαμβάνουν ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εκπληρώνουν έναν συγκεκριμένο διατροφικό σκοπό, υποστηρίζουν την υγεία του ζώου και εξασφαλίζουν ευεξία.

Το βασικότερο συστατικό της ολιστικής διατροφής είναι οι ζωϊκές πρωτεΐνες. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το φρέσκο, ελεγμένο κρέας, ανθρώπινης κατανάλωσης, από ζώα χωρίς ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά, μεγαλωμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες, ελευθέρας βοσκής. Για την πληρότητα της τροφής συχνά χρησιμοποιείται ολόκληρο το σφάγιο ή αυτούσια κομμάτια του, συμπεριλαμβάνοντας και τα κόκκαλα, όπως θα τρεφόταν το ζώο στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχονται με φυσικό τρόπο συστατικά, όπως πχ χονδροϊτίνη, ασβέστιο, φώσφορος, αντί να προστίθενται τεχνητά. Συμπληρωματικά, ως πηγή πρωτεΐνης προστίθενται στην ξηρά τροφή και ψάρι, αυγά και συκώτι, τα οποία με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι σημαντικά για το δέρμα, το τρίχωμα και την ανάπτυξη του σκύλου ή της γάτας. Τέλος, στα περισσότερα προϊόντα ολιστικής τροφής προστίθενται και ειδικές πρώτες ύλες, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ζωτικής σημασίας ουσίες, που δρουν θεραπευτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρουν αίσθηση κορεσμού και παρέχουν ενεργή προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τέτοια συστατικά είναι η μαγιά μπύρας, το ψύλλιο, το ιπποφαές, ο λιναρόσπορος και τα βότανα.

Η κατανάλωση ολιστικής τροφής συμβάλλει στην ενεργητικότητα του σκύλου ή της γάτας, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποτροπή της παχυσαρκίας ηλικιωμένων, στειρωμένων ή γενικά νωθρών ζώων. Παράλληλα, είναι απολύτως ανεκτή ακόμα και από ζώα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο πεπτικό τους σύστημα, αρκεί να εισαχθεί σταδιακά στις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης, μειώνει αισθητά τις αλλεργίες σε σκύλους και γάτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική υγεία του ζώου, βοηθώντας την αποφυγή ασθενειών.

Πρωτόγονες Φυλές Σκύλων

Πρωτόγονες Φυλές Σκύλων

Ο σκύλος ήταν πάντα ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και έχει σταθεί δίπλα του στις πιο δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις. Πολλές φορές , οι σκύλοι έχουν θυσιάσει ακόμα και την ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν και να προστατέψουν τον άνθρωπο που τα φροντίζει.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αποκάλυψαν ότι ένα απροσδόκητο και γεωγραφικά ποικίλο σύνολο φυλών - συμπεριλαμβανομένου του Σιβηρικό Χάσκυ, του Αφγανικού Ιχνηλάτη, του Αφρικανικού Μπασέντζι, του Κινεζικού Τσόου Τσόου, του Ιαπωνέζικου Ακίτα και του Αιγύπτιου Σαλούκι - σχετίζεται με τους αρχαίους προγόνους του σκύλου, τους λύκους. "Οι σκύλοι από αυτές τις φυλές μπορεί να είναι οι καλύτεροι ζωντανοί εκπρόσωποι της γενετικής δεξαμενής των προγόνων των σκύλων", γράφουν οι ερευνητές.

Το εύρημα μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ορισμένων εμπειρογνωμόνων ότι οι σκύλοι προέρχονταν από την Ασία και μετανάστευσαν με τους ανθρώπους τόσο νότια προς την Αφρική όσο και βόρεια προς στην Αρκτική.(πηγή National Geographic)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι αρχαιότερες ράτσες.

 

Afghan Hound (Αφγανικός Ιχνηλάτης): Το Afghan Hound θεωρείται μια από τις πιο αρχαίες ράτσες. Οι σκύλοι αυτοί αναφέρονται σε πολλούς αιγυπτιακούς παπύρους και έχουν βρεθεί σε τοιχογραφίες σε σπήλαια στο Βόρειο Αφγανιστάν 8000 χρόνια π.Χ. . Το μακρύ και πυκνό του τρίχωμά τους δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων ώστε να τους επιτρέψει να ζουν σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Το Αφγανικό Λαγωνικό έχει αριστοκρατική εμφάνιση είναι πολύ γλυκό, τρυφερό και παιχνιδιάρικο και απολαμβάνει τη συντροφιά του ανθρώπου.

Basenji (Μπασέντζι): Η φυλή σκύλων Μπασέντζι εμφανίζεται στο Κονγκό. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι τα σκυλιά αυτά δεν γαυγίζουν. Δεν σημαίνει όμως ότι παραμένουν εντελώς σιωπηλά. Συνηθίζουν να βγάζουν ήχους που μοιάζουν τόσο με όμορφο τραγούδι όσο και με συγκλονιστική κραυγή, καθώς επίσης βγάζουν ήχους όπως τα συνηθισμένα κλαψουρίσματα σκύλων.

Chinese Shar-Pei (Σαρ Πέι): Το Σαρ Πέι εμφανίστηκε στην Κίνα πριν αιώνες και το χρησιμοποιούσαν ως ποιμενικό φύλακα και κυνηγό. Είναι ένας ανεξάρτητος και άγρυπνος σκύλος. Εξαιρετικά αφοσιωμένος στην οικογένεια του, συνηθίζει να γίνεται επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλων και αγαπά να βρίσκεται συνεχώς στο πλάι του ιδιοκτήτη του.

Akita (Ακίτα): Τα Ακίτα είναι μία μεγαλόσωμη φυλή σκύλων με καταγωγή τη βόρεια Ιαπωνία. Ανήκει στο είδος Spitz, του οποίου χαρακτηριστικά είναι η μακριά παχιά και συνήθως λευκή γούνα, τα μυτερά αυτιά και η χαρακτηριστική ουρά που αγκαλιάζει την πλάτη. Η ιαπωνική ιστορία περιγράφει ως πρόγονο του Ακίτα, το Matagi, σκύλο που χρησιμοποιούταν στο  κυνήγι αγριογούρουνου, αρκούδας και ελαφιού. Το πιο γνωστό Ακίτα είναι ο  Hachikō, ο σκύλος που έγινε γνωστός για την πίστη και την αφοσίωσή του. Γεννήθηκε το 1923 και έζησε μαζί με τον καθηγητή Hidesaburō Ueno.

Saluki (Σαλούκι): Θεωρείται μια από τις πιο παλιές, ίσως και η παλαιότερη, φυλή κυνηγόσκυλων. Είναι ο μοναδικός σκύλος που με το πέρασμα των αιώνων δεν έχει αλλάξει καθόλου, γιατί δεν έχει διασταυρωθεί με άλλες ράτσες. Έχουν βρεθεί απεικονίσεις του σε τοιχογραφίες όπως και Σαλούκι που έχουν μουμιοποιηθεί  σε αρχαίους τάφους στην ευρύτερη περιοχή του Νείλου. Θεωρείται ο σκύλος των Βεδουίνων και γενικότερα των νομαδικών αραβικών λαών.

Alaskan Malamute: Το Αλάσκαν Μαλαμούτ είναι η μεγαλύτερη από όλες τις βόρειες φυλές. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό σκύλο εργασίας με μεγάλη αντοχή και δύναμη. Η φυλή πήρε το όνομά της από το λαό των Εσκιμώων Μαλαμούτ Ινουίτ στην Αλάσκα οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτούς τους σκύλους στο κυνήγι, για προστασία και για να τους βοηθούν να μεταφέρουν μέσα στο τσουχτερό κρύο και τους πάγους τα βαριά φορτία τους.

Chow Chow (Τσόου Τσόου): Τα Τσόου Τσόου υπάρχουν στην Κίνα για πάνω από 2000 χρόνια. Είναι ευγενικά, υπομονετικά, πιστά και φιλικά με την οικογένειά τους, αλλά συγκρατημένα με τους ξένους. Συνήθως δένονται συναισθηματικά και είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με τα μέλη της οικογένειας. Η εκπαίδευση του Τσόου Τσόου δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Πρέπει να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία (ιδανικά 2 μηνών) για να θέσετε σωστές και γερές βάσεις.

Samoyed ( Σαμογέντ): Το Σαμογιέντ έχει πάρει το όνομά του από τη νομαδική φυλή Σαμογιέντ ,χρησιμοποιώντας το αρχικά σαν φύλακα και κυνηγό και στη συνέχεια για να τραβά φορτία. Επειδή αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις κακουχίες και είναι φιλικό βοήθησε στις εξερευνήσεις σε Αρκτική και Ανταρκτική. Πρόκειται για ένα έξυπνο, πιστό, ήρεμο και αξιαγάπητο σκύλο. Είναι παιχνιδιάρικος και τα πάει καλά με τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και φιλικός με όλους.

American Eskimo Dog ( Αμερικανικό Εσκιμό): Η φυλή θεωρείται ότι προήλθε από το γερμανικό Spitz, με την άφιξη μεταναστών στην Αμερική. Είναι κάτασπρο, με κεφάλι στενό, με έντονο ρύγχος και αυτιά όρθια και τριγωνικά. Τα μάτια του έχουν έντονο σκούρο χρώμα. Η γούνα του είναι μακριά και η ουρά του γυρίζει ακουμπώντας στην πλάτη του. Το Αμέρικαν Έσκιμο είναι ένας χαρούμενος σκύλος με υψηλό πνεύμα, αρκετά θορυβώδης που απολαμβάνει την έντονη άσκηση, ειδικά στο χιόνι. Μπορεί να ζήσει σε όλα τα είδη σπιτιών, από διαμέρισμα μέχρι και σε μεγάλο σπίτι με αυλή ή κήπο.

Canaan Dog (Σκύλος της Χαναάν): Η συγκεκριμένη φυλή είναι από τις αρχαιότερες  στον κόσμο, όπως μαρτυρούν απεικονίσεις του σε τάφους στο Beni-Hassan του 2200 π.Χ. Οι σκύλοι αυτοί, ήταν σε άγρια κατάσταση στην έρημο Negev, όπου και τους εξημέρωσαν οι βεδουίνοι για να τους φυλάνε τα πρόβατα και να τους προστατεύουν. Ο ενεργητικός, υπάκουος και πολύ φιλικός με όσους γνωρίζει αυτός σκύλος έχει διακριθεί σε μια ποικιλία καθηκόντων που αφορούν στην αξιοπιστία και την υπακοή. Λειτουργεί καλά ως μέλος ομάδας, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να θελήσει να λειτουργήσει και ανεξάρτητα. Είναι αφοσιωμένος και ευγενικός.

Κοκόνι: Ελληνική φυλή με αρχαία καταγωγή. Άπειρες αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα φανερώνουν την ύπαρξή του και την στενή σχέση του με την αρχαία ελληνική οικογένεια. Από αναφορές σε κείμενα και γκραβούρες ο σκύλος αυτός εμφανίζεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε μια αδιάσπαστη συνέχεια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Το Κοκόνι είναι ένας μικρόσωμος σκύλος με κορμό μακρύτερο από ότι το ύψος του, τρίχωμα κοντό στο πρόσωπο και στα μπροστινά μέρη των ποδιών, μετρίως μακρύ στον κορμό και το λαιμό, και μακρύτερο στην ουρά και τους γλουτούς. Έχει τριγωνικό κεφάλι με πεσμένα αυτιά και η ουρά του σχηματίζει ημικύκλιο. Ο μικρόσωμος αυτός σκύλος, ο οποίος είναι πανέξυπνος, απαντάται σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Τί Είναι η Λυοφιλοποίηση (freeze-dried)

Είναι η διαδικασία αποξήρανσης με ψύξη. Είναι αποδεδειγμένα η πιο ήπια μέθοδος ξήρανσης.

Διεξάγεται σε χαμηλή θερμοκρασία και υψηλό κενό, με αποτέλεσμα την αποφυγή των επιπτώσεων από την επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες στη δομή καθώς και την οξείδωση των συστατικών από την επαφή τους με τον αέρα. Αυτό που προκύπτει είναι προϊόντα με πολύ χαμηλή υγρασία (λιγότερο από 5%) που εγγυάται μικροβιακή σταθερότητα. Η διαδικασία ξεκινά με την εξαιρετικά γρήγορη κατάψυξη των φρέσκων συστατικών. Στη συνέχεια εντός 18 ωρών ξεκινά η διαδικασία ψύξης-αποξήρανσης σε ειδικούς θαλάμους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-50 οC) υπό πίεση, όπου το παγωμένο νερό των συστατικών μετατρέπεται σε ατμό. Συνεπώς, με την διαδικασία της λυοφιλοποίησης απομακρύνεται από τα συστατικά μόνο το νερό ενώ διατηρούνται τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και η φυσική γεύση που τα κατοικίδια λατρεύουν.

Συνοπτικά, χάρη στην νέα τεχνολογία παραγωγής, επιτυγχάνονται:

 1. Η διατήρηση στο ακέραιο των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των πρώτων υλών (γευση, άρωμα, χρώμα, δομή, σχήμα)
 2. Η ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών (όπως βιταμίνες)
 3. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις ωμές τροφές αλλά και με τα υπόλοιπα σνακς (24 μήνες). 

Θεωρούνται οι Freeze-Dried τροφές ακατέργαστες (ωμές);

Ναι, επειδή δεν μαγειρεύονται-θερμαίνονται πριν παγώσουν ή συσκευαστούν. Το στοιχείο αυτό από μόνο του, κατατάσσει αυτόν τον τύπο των τροφών στις ακατέργαστες. Οι ακατέργαστες τροφές διακρίνονται για την υψηλή τους θρεπτική αξία, καθώς δεν υπάρχουν απώλειες θρεπτικών συστατικών όπως συμβαίνει σε άλλους τύπους τροφών κατά την διάρκεια της επεξεργασίας (θέρμανση).

Είναι υγιεινές οι Freeze-Dried τροφές;

Οι Freeze-Dried τροφές είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές γιατί η τροφή εξακολουθεί να περιέχει πολλά από τα αρχικά θρεπτικά της συστατικά και δεν περιέχουν συντηρητικά παρά μόνο τοκοφερόλες.

Είναι ασφαλείς οι Freeze-Dried τροφές;

Είναι ασφαλείς από κάθε άποψη. Αρχικά, χάρη στην διαδικασία της λυοφιλοποίησης δεν υπάρχει υγρασία που αποτελεί θρεπτικό υπόστρωμα για την παραγωγή μικροοργανισμών. Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία δεν χρειάζεται να προστεθούν συντηρητικά των οποίων ο ρόλος είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης των μικροοργανισμών λόγω υγρασίας. Στις Freeze-Dried τροφές, το πρόσθετο όφελος είναι το γεγονός πως διατηρούνται αναλλοίωτες οι βιταμίνες και τα ένζυμα που συχνά χάνονται κατά τη διαδικασία της θέρμανσης. 


Δείτε τα προϊόντα της Carnilove με την τεχνολογία της λυοφιλοποίησης εδώ.

expand_less