Διατροφή & Συστατικά (Βότανα)

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι πρόγονοι των κατοικίδιων σκύλων και  γάτων ήταν άγρια ​​ζώα και ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους με επιτυχία. Για αιώνες ο άνθρωπος εξημέρωνε και απολάμβανε την συντροφιά αυτών των ζώων - πριν από 6.000 χρόνια οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις γάτες  ιερά όντα. Οι γάτες και κατά κύριο λόγο οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε σχέσεις εργασίας όσον αφορά το κυνήγι και την προστασία, και για τις υπηρεσίες αυτές λάμβαναν ως ανταμοιβή τροφή και καταφύγιο. Αυτά τα ζώα ήταν ελεύθερα να τρέχουν και να ζουν μια περισσότερο  φυσική ζωή.

Ο σύγχρονος άνθρωπος εξακολουθεί να αγαπά τα ζώα και να τα έχει κοντά του, αλλά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής αυτών των ζώων, περιορίζοντάς τα σε μικρές κατοικίες και μεταβάλλοντας τη διατροφή τους. Αυτό επηρεάζει την υγεία τους, την κατάσταση των νεύρων, το πεπτικό σύστημα και τη στάση τους. Η εισαγωγή βοτάνων στη διατροφή τους σίγουρα θα επαναφέρει και θα βοηθήσει τον οργανισμό τους να λειτουργεί άριστα.

Το ερώτημα είναι ποια βότανα είναι κατάλληλα για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τι ιδιότητες πρέπει να έχουν. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των κατοικίδιων αλλά και πως βοηθούν τον οργανισμό να είναι σε άριστη κατάσταση.

Δενδρολίβανο 

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χάρη στις οποίες προστατεύει τα δόντια από τη δημιουργία τρυγίας και δρα κατά της κακοσμίας της αναπνοής.

Ιπποφαές

Superfood, υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Χαμομήλι

Χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αιώνες χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες του. Αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών κι έχει αντισηπτικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

Μαϊντανός

Πλούσιος σε φλαβονοειδή , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υγεία των οστών.

Θυμάρι

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , χαρίζει εξαιρετική γεύση σε κάθε τροφή και βοηθά στην διαχείριση του άγχους, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευρικό σύστημα , βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νευρικών παθήσεων.

Πικραλίδα

Η πικραλίδα, επίσης γνωστή ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο ή ταραξάκο, είναι ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια και είναι γνωστή σε πολλούς και ως ραδίκι του βουνού. Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • παθήσεις οστών και αρθρώσεων
  • μολύνσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία, κ.ά.)
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • ορμονική ανισορροπία
  • ίκτερος
  • δερματικές παθήσεις
  • οιδήματα
  • λίθοι και ψαμμίαση του ουροποιητικού
  • απώλεια βάρους
  • αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό
  • διεγερτικό της όρεξης
  • ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος
  • αποτοξινωτικό
  • διουρητικό
  • πρεβιοτικό
Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Διατροφή & Συστατικά (Δενδρολίβανο)

Το Δενδρολίβανο, στις περισσότερες μορφές του (αποξηραμένο, φρέσκο ολόκληρο φυτό, βάμμα ή τσάι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σκύλους και στην πραγματικότητα θεωρείται γενικά ασφαλές από τον Οργανισμό Υγείας της Αμερικής για χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα”, αναφέρει ο βοτανολόγος Gregory Ο L. Tilford, συγγραφέας μαζί με τη Mary L. Wulff του Herbs for Pets.

Αντιμικροβιακό

To δεντρολίβανο είναι πολύ δημοφιλές ως συντηρητικό τροφίμων για σκύλους. Σύμφωνα με το Herbs for Pets, το δεντρολίβανο είναι ένας μεγάλος μαχητής ενάντια στα κοινά βακτήρια των τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην αποφυγή αλλοίωσης των τροφίμων. Αυτές οι δυνατότητες καταπολέμησης παθογόνων παραγόντων επεκτείνονται στο σώμα του κατοικίδιου ζώου, όπου μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε διάφορους μύκητες και βακτήρια. Λόγω της αντιμικροβιακής ιδιότητας του το δεντρολίβανο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μολύνσεις του δέρματος, να συνεισφέρει σε μικρές πληγές και εγκαύματα καθώς και σε λοιμώξεις στην περιοχή του στόματος, στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικό

Το δεντρολίβανο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα. Η υπεραφθονία ελεύθερων ριζών και η επακόλουθη κυτταρική βλάβη που προκαλούν έχει συνδεθεί με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Υπεύθυνο για την Υγεία της Καρδιάς

Λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων (για την πρόληψη των σπασμών στους λείους μύες) το δεντρολίβανο βοηθά επίσης την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας, καθώς την ενισχύει γενικότερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τα ζώα που αναρρώνουν από ένα τραυματικό γεγονός, σύμφωνα με το Herbs for Pets.

Ευστόμαχο

Το δενδρολίβανο είναι επίσης γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες του στο πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν πρόκειται για αέρια, δυσπεψία και άλλα συναφή προβλήματα. Σε συνδυασμό με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του, είναι χρήσιμο και για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Απωθητικό Εντόμων

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν κηδεμόνα σκύλου είναι η αποφυγή εξωπαρασίτων στο σώμα του κατοικίδιου. Το Rosemary είναι ένα βότανο που συχνά αναφέρεται για την ικανότητά του να απωθεί ψύλλους, τσιμπούρια, κουνούπια και άλλα έντομα.

Διατροφή & Συστατικά (Ηλικιωμένα Ζώα)

Κάθε ράτσα έχει το δικό της μέσο όρο ζωής. Γενικώς οι μεγαλόσωμες ράτσες έχουν μικρότερο μέσο όρο ζωής από τις μικρόσωμες ράτσες.

Ο μέσος όρος ζωής ενός κατοικίδιου επηρεάζεται από:

  • Γενετικούς παράγοντες
  • Φροντίδα ζωής {Υγιεινές συνήθειες }
  • Διατροφή

Φυσιολογικές αλλαγές του οργανισμού με την πάροδο της ηλικίας

Σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας πολλών οργάνων με την πάροδο του χρόνου. Σε προχωρημένη ηλικία τα περισσότερα όργανα του ζώου έχουν 10-20% μείωση της λειτουργία τους. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι πρέπει να αξιολογούνται ατομικά, αξιολογώντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις λειτουργίες των οργάνων τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Επιδράσεις στον μεταβολισμό

  • Μείωση  ενεργοποίησης του μεταβολισμού
  • Μείωση  μυϊκού  ιστού και αύξηση  του σωματικού λίπους
  • Μείωση  της φυσικής δραστηριότητας

Σε προχωρημένη ηλικία, υπάρχει περίπτωση η συνολική καθημερινή απαιτούμενη ενέργεια του σκύλου να μειωθεί κατά 30-40%  λόγω  της μείωσης ενεργοποίησης του μεταβολισμού και της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας.

Δέρμα

  • Μείωση ελαστικότητας/ευλυγισίας του δέρματος
  • Μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα υπερκεράτωση και υπερχρωματισμός
  • Αύξηση των ποσοστών εμφάνισης νεοπλασιών του δέρματος

Στόμα

  • Οδοντική πέτρα
  • Περιοδοντική ασθένεια
  • Χάσιμο δοντιών
  • Μείωση της ποσότητας παραγωγής σάλιου

Ουροποιητικό σύστημα

Νεφρική ανεπάρκεια - σημαντική αιτία θανάτου των σκύλων. Πιθανές ενδείξεις:

  • Μείωση πρόσληψης φαγητού, μείωση βάρους, απώλεια μυϊκού ιστού
  • Αύξηση συσσώρευσης βλαβερών ουσιών στο αίμα,  ειδικά ουρία και η κρεατινίνη.

Μυοσκελετικό σύστημα

  • Μείωση μυϊκού  ιστού (αριθμός και μέγεθος μυϊκών κυττάρων)
  • Η αρθρίτιδα είναι συχνή  και  μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του ζώου με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να ελεγχθεί το βάρος του ζώου ώστε να μειωθεί η επιπλέον επιβάρυνση στις αρθρώσεις.  

Καρδιαγγειακό σύστημα

  • H ανεπάρκεια της καρδιακής βαλβίδας εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας και επηρεάζει μέχρι το 30% των ηλικιωμένων σκύλων. Συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλα συστήματα

  • Σε προχωρημένη ηλικία είναι συχνή η μείωση της ακοής και της όρασης σε πολλές ράτσες.

Συμπεριφορά

  • Σε προχωρημένη ηλικία εμφανίζεται βαθμιαία  μείωση  του ενδιαφέροντος για κοινωνική και για φυσική δραστηριότητα
  • Κατάθλιψη ή παθολογικό πένθος μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας της απώλειας ενός συντρόφου και μπορεί να προκαλέσει ανορεξία
  • Απόκτηση νέου κατοικίδιου μπορεί να επιφέρει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του παλιού
  • Στα γηρατειά η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη και αλλαγή στις  διατροφικές συνήθειες

Υποστήριξη διαιτολογίου ηλικιωμένων σκύλων

Αλλαγή δίαιτας

Με την πάροδο της ηλικίας χρειάζεται αλλαγή δίαιτας:

  • Τροφές με λιγότερο λίπος και  λιγότερες θερμίδες- εκτός αν ο σκύλος είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος
  • Πρέπει να χορηγείται επαρκής ποσότητα φυτικών ινών για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα

Ποσότητες

  • Εξαρτάται από την γενική κατάσταση του οργανισμού. Στις τυποποιημένες τροφές του εμπορίου αναγράφεται η ποσότητα που πρέπει να χορηγείται για να διατηρηθεί ο  μυϊκός ιστός του σώματος.

Συχνότητα

  • Πολλά μικρά γεύματα βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού
  • 2-3 γεύματα την ημέρα βοηθούν στην επαρκή πρόσληψη ενέργειας
Σχετικά προϊόντα

Διατροφή & Συστατικά (Λυοφιλοποίηση)

Είναι η διαδικασία αποξήρανσης με ψύξη. Είναι αποδεδειγμένα η πιο ήπια μέθοδος ξήρανσης.

Διεξάγεται σε χαμηλή θερμοκρασία και υψηλό κενό, με αποτέλεσμα την αποφυγή των επιπτώσεων από την επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες στη δομή καθώς και την οξείδωση των συστατικών από την επαφή τους με τον αέρα. Αυτό που προκύπτει είναι προϊόντα με πολύ χαμηλή υγρασία (λιγότερο από 5%) που εγγυάται μικροβιακή σταθερότητα. Η διαδικασία ξεκινά με την εξαιρετικά γρήγορη κατάψυξη των φρέσκων συστατικών. Στη συνέχεια εντός 18 ωρών ξεκινά η διαδικασία ψύξης-αποξήρανσης σε ειδικούς θαλάμους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-50 οC) υπό πίεση, όπου το παγωμένο νερό των συστατικών μετατρέπεται σε ατμό. Συνεπώς, με την διαδικασία της λυοφιλοποίησης απομακρύνεται από τα συστατικά μόνο το νερό ενώ διατηρούνται τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και η φυσική γεύση που τα κατοικίδια λατρεύουν.

Συνοπτικά, χάρη στην νέα τεχνολογία παραγωγής, επιτυγχάνονται:

  1. Η διατήρηση στο ακέραιο των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των πρώτων υλών (γευση, άρωμα, χρώμα, δομή, σχήμα)
  2. Η ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών (όπως βιταμίνες)
  3. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις ωμές τροφές αλλά και με τα υπόλοιπα σνακς (24 μήνες). 

Θεωρούνται οι Freeze-Dried τροφές ακατέργαστες (ωμές);

Ναι, επειδή δεν μαγειρεύονται-θερμαίνονται πριν παγώσουν ή συσκευαστούν. Το στοιχείο αυτό από μόνο του, κατατάσσει αυτόν τον τύπο των τροφών στις ακατέργαστες. Οι ακατέργαστες τροφές διακρίνονται για την υψηλή τους θρεπτική αξία, καθώς δεν υπάρχουν απώλειες θρεπτικών συστατικών όπως συμβαίνει σε άλλους τύπους τροφών κατά την διάρκεια της επεξεργασίας (θέρμανση).

Είναι υγιεινές οι Freeze-Dried τροφές;

Οι Freeze-Dried τροφές είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές γιατί η τροφή εξακολουθεί να περιέχει πολλά από τα αρχικά θρεπτικά της συστατικά και δεν περιέχουν συντηρητικά παρά μόνο τοκοφερόλες.

Είναι ασφαλείς οι Freeze-Dried τροφές;

Είναι ασφαλείς από κάθε άποψη. Αρχικά, χάρη στην διαδικασία της λυοφιλοποίησης δεν υπάρχει υγρασία που αποτελεί θρεπτικό υπόστρωμα για την παραγωγή μικροοργανισμών. Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία δεν χρειάζεται να προστεθούν συντηρητικά των οποίων ο ρόλος είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης των μικροοργανισμών λόγω υγρασίας. Στις Freeze-Dried τροφές, το πρόσθετο όφελος είναι το γεγονός πως διατηρούνται αναλλοίωτες οι βιταμίνες και τα ένζυμα που συχνά χάνονται κατά τη διαδικασία της θέρμανσης. 

Διατροφή & Συστατικά (Ολιστική Διατροφή)

Ολιστική ξηρή τροφή νοείται εκείνη η ξηρή τροφή των ζώων συντροφιάς που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο, του οποίου όλα τα μέρη πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, για να επιτευχθεί καλύτερη σωματική υγεία, ζωτικότητα και βιωσιμότητα. Είναι ουσιαστικά η ολοκληρωμένη διατροφή που βασίζεται σε απόλυτα φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, χημικά και χρωστικές.

Οι ολιστικές τροφές ανήκουν πάντα στην ανώτατη κατηγορία ποιότητας των τροφών και η φιλοσοφία τους είναι η παροχή τροφής που να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη στη φυσική διατροφή των ζώων.
Οι ολιστικές τροφές δεν περιέχουν δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, που, διατροφικά, δεν προσφέρουν τίποτα στον σκύλο ή στη γάτα, αλλά αντίθετα προκαλούν αλλεργίες και πεπτικές ή δερματικές διαταραχές. Περιλαμβάνουν ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εκπληρώνουν έναν συγκεκριμένο διατροφικό σκοπό, υποστηρίζουν την υγεία του ζώου και εξασφαλίζουν ευεξία.

Το βασικότερο συστατικό της ολιστικής διατροφής είναι οι ζωϊκές πρωτεΐνες. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το φρέσκο, ελεγμένο κρέας, ανθρώπινης κατανάλωσης, από ζώα χωρίς ορμόνες, στεροειδή και αντιβιοτικά, μεγαλωμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες, ελευθέρας βοσκής. Για την πληρότητα της τροφής συχνά χρησιμοποιείται ολόκληρο το σφάγιο ή αυτούσια κομμάτια του, συμπεριλαμβάνοντας και τα κόκκαλα, όπως θα τρεφόταν το ζώο στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχονται με φυσικό τρόπο συστατικά, όπως πχ χονδροϊτίνη, ασβέστιο, φώσφορος, αντί να προστίθενται τεχνητά. Συμπληρωματικά, ως πηγή πρωτεΐνης προστίθενται στην ξηρά τροφή και ψάρι, αυγά και συκώτι, τα οποία με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα είναι σημαντικά για το δέρμα, το τρίχωμα και την ανάπτυξη του σκύλου ή της γάτας. Τέλος, στα περισσότερα προϊόντα ολιστικής τροφής προστίθενται και ειδικές πρώτες ύλες, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ζωτικής σημασίας ουσίες, που δρουν θεραπευτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρουν αίσθηση κορεσμού και παρέχουν ενεργή προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τέτοια συστατικά είναι η μαγιά μπύρας, το ψύλλιο, το ιπποφαές, ο λιναρόσπορος και τα βότανα.

Η κατανάλωση ολιστικής τροφής συμβάλλει στην ενεργητικότητα του σκύλου ή της γάτας, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποτροπή της παχυσαρκίας ηλικιωμένων, στειρωμένων ή γενικά νωθρών ζώων. Παράλληλα, είναι απολύτως ανεκτή ακόμα και από ζώα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο πεπτικό τους σύστημα, αρκεί να εισαχθεί σταδιακά στις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης, μειώνει αισθητά τις αλλεργίες σε σκύλους και γάτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική υγεία του ζώου, βοηθώντας την αποφυγή ασθενειών.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Διατροφή & Συστατικά (Φρέσκο Κρέας)

Φρέσκο, πρωτεΐνη, κρέας

Η διαφορά στο «κρέας» όταν οι συσκευασίες αναγράφουν:

  • Αποξηραμένος σολομός = αφυδατωμένος. Μια ήπια μέθοδος επεξεργασίας η οποία εξασφαλίζει 100% την ποιότητα για περαιτέρω επεξεργασία.
  • Αφυδατωμένη πάπια = ποιοτικό συστατικό που λαμβάνεται από κομματάκια κρέατος, όργανα και μαλακούς ιστούς πάπιας. Μπορεί επίσης να περιέχει μικρές ποσότητες χόνδρου – η ποιότητα του καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (όσο υψηλότερη τόσο το καλύτερο). Δεν περιέχει ποτέ πόδια, κεφάλια, φτερά ή αίμα.
  • Κρέας = μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν μιλάμε για μυϊκό ιστό.
  • Κρέας πάπιας = λαμβάνεται μόνο από μυϊκό ιστό.
  • Αφυδατωμένο κρέας αγριογούρουνου = λαμβάνεται μόνο από μυϊκό ιστό.
  • Συκώτι κοτόπουλου = υδρολυμένο συκώτι κοτόπουλου (για ενισχυμένη γεύση).
  • Χωρίς κόκκαλα = το συστατικό δεν περιέχει κόκκαλα. 
  • Πρωτεΐνη = Προσλαμβάνεται από ένα είδος ζώου (συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης). Περιέχει μυϊκό ιστό, καθώς και όργανα και μαλακούς ιστούς, επομένως δεν μπορεί να ονομαστεί μόνο «κρέας».

ΦΡΕΣΚΟ (FRESH) – Σε τι μορφή χρησιμοποιείται; Πώς επηρεάζει την τροφή; Δεν είναι το ίδιο με το αφυδατωμένο κρέας, απλώς με την αντίθετη μέθοδο επεξεργασίας;

  • Φρέσκο (Fresh) = συστατικά που δεν έχουν εκτεθεί σε καμία άλλη επεξεργασία εκτός από τα ανεκτά όρια ψύξης και αποθήκευσης. Το μαγείρεμα, η ξήρανση, η κατάψυξη, η υδρόλυση και παρόμοιες διαδικασίες δεν είναι αποδεκτές, καθώς το συστατικό δεν μπορεί πλέον να θεωρείται φρέσκο.
  • Φρέσκο κοτόπουλο/μοσχάρι/γαλοπούλα… = περιέχει εν μέρει μυϊκό ιστό και εν μέρει όργανα και μαλακούς ιστούς.
  • Η χρήση του φρέσκου κρέατος ως πρώτη ύλη επηρεάζει κυρίως τη γεύση. Καταρχήν, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος επεξεργασίας συστατικών. Σε σύγκριση με το αφυδατωμένο κρέας, περιλαμβάνει ένα λιγότερο στάδιο επεξεργασίας, που σημαίνει τη διατήρηση των αρχικών διατροφικών χαρακτηριστικών του κρέατος και τη γεύση του.

Αναγράφεται το ποσοστό του φρέσκου κρέατος σε υγρή ή ξηρή μορφή;

Αναγράφεται η ποσότητα υπό τη μορφή φρέσκου κρέατος, μέσω της μεθόδου «ανάμειξη σε μπωλ» – αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η φόρμουλα αντιπροσωπεύει το 100%, και καθώς προσθέτουμε τα επιμέρους συστατικά, μετράμε το ποσοστό τους μέσα στο μπωλ. Έτσι, σε ένα μπωλ μπορεί να έχουμε, για παράδειγμα, 40% φρέσκο αρνί και μετά άλλο ένα ποσοστό αρνιού και ούτω καθεξής.

Πώς μοιάζει το φρέσκο κρέας; Πώς αποθηκεύεται; Πώς γίνεται η επεξεργασία του;

Είναι μια ομοιογενώς αλεσμένη πάστα (γαλάκτωμα). Αγοράζεται από σφαγεία, από τα οποία προμηθευόμαστε και συστατικά για τις κονσέρβες που παράγουμε στο εργοστάσιό μας. Η πάστα αυτή, πριν την επεξεργασία της, έχει σύντομη ημερομηνία λήξης κάποιων ημερών. Ένα μέρος χρησιμοποιείται για τις κονσέρβες και ένα μέρος για την παραγωγή κροκέτας. Αποθηκεύεται χωριστά από την ξηρής μορφής πρώτη ύλη σε σφραγισμένο δοχείο το οποίο ψύχεται.

Οι υψηλής ποιότητας κροκέτες που παρασκευάζονται με φρέσκο κρέας πρέπει να περιέχουν επίσης και λίγο αφυδατωμένο κρέας (όπως οι δικές μας) προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης, ώστε οι κροκέτες να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη θρεπτική αξία που πρέπει. Γενικώς, όταν μία τροφή περιέχει π.χ. 40% φρέσκο κρέας, τότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία πολύ καλής ποιότητας τροφή.

Χρησιμοποιούμε μόνο αφυδατωμένο κρέας και μαλακούς ιστούς. Δεν χρησιμοποιούμε οστεάλευρα στα προϊόντα μας. Το κρέας μας δεν περιέχει ράμφη, πόδια, κόκκαλα, αίμα ή φτερά. 

Γιατί φρέσκο κρέας;

  • Το φρέσκο κρέας αποτελεί συστατικό υψηλής ποιότητας που περιέχει μόνο μυϊκό ιστό, μαλακούς ιστούς και όργανα.
  • Το φρέσκο κρέας ενισχύει σημαντικά τη γεύση της τροφής χάρη στους χυμούς που περιέχει.
  • Το φρέσκο κρέας αντιπροσωπεύει μια βέλτιστη πηγή ποιοτικών πρωτεϊνών.
  • Το φρέσκο κρέας προέρχεται από τοπικούς προμηθευτές, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία μέσα σε λίγες ώρες. Δεν αποστέλλεται από όλο τον κόσμο.
  • Οι υψηλής ποιότητας κροκέτες που παρασκευάζονται με φρέσκο κρέας πρέπει να περιέχουν επίσης και λίγο αφυδατωμένο κρέας (όπως οι δικές μας) προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης, ώστε οι κροκέτες να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη θρεπτική αξία που πρέπει.

 

expand_less